Likier amaretto

Uwielbiam słodkie, ciężkie alkohole. Oczywiście można wypić zaledwie jeden kieliszek, ale za to, co to jest za smak! Niebo w gębie! W domu zawsze mam butelkę likieru Malibu i Amaretto. O Malibu pisałam nie raz, dziś więc będzie o Amaretto. Jest to włoski likier, który jest dobry do kawy, do lodów, do deserów, a przede wszystkim do wspaniałego tiramisu. Amaretto, jak większość doskonałych rzeczy, pochodzi ze słonecznej Italii. Zresztą trudno się dziwić, w końcu żyjąc w kraju, w którym piękno jest na wyciągnięcie ręki, można wymyślać tylko genialne rzeczy… Likier ten ma ciemny kolor w odcieniu czerwieni i słodko – gorzki smak, amaro, to po włosku gorzki. Wytwarzany jest z migdałów, a także pestek owoców takich jak brzoskwinie, morele i wiśnie. Oczywiście każdy producent ma swój patent na likier i udoskonala go różnymi dodatkami, na przykład nutą wanilii lub ziół. Amaretto jak wspomniałam jest doskonałym dodatkiem do deserów, wystarczy polać nim porcję lodów, a otrzymamy fantastyczny, wyrafinowany deser, można też dolewać go do kawy. A jeśli macie chęć na jakiegoś dobrego drinka z likierem, to poszukajcie przepisów w sieci, jest ich całe mnóstwo, bo jest to alkohol, który można wykorzystać na wiele przyjemnych sposobów.

Słodki likier dobry na każdą okazję!

Mogą Cię zainteresować:

Tags:

Category: Zakrapiane

Leave a Reply